You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.
/
logo

Често задавани въпроси

Фокусът ни е върху сватбената фотография, сватбеното видеозаснемане и фото и видеозаснемането на кръщенета. Паралелно на това през по-голямата част от практиката си сме снимали и продължаваме да снимаме голямо количество детски, семейни и индивидуални фотосесии, фотосесии за бременни и фотосесии на новородени. Също така предлагаме фотозаснемане на всякакви семейни тържества, абитуриентски балове, рождени дни, корпоративни събития и корпоративни рекламни видеа, бизнес фотосесии, продуктова и рекламна фотография.

Като професионален фотограф и видеооператор, разбира се, сме отворени към всякакви работни предизвикателства. Свържете се с нас, за да обсъдим от каква точно услуга имате нужда.

Цени за фотозаснемане и видеозаснемане на кръщене вижте ФОТОГРАФ И ВИДЕООПЕРАТОР ЗА КРЪЩЕНЕ.

Цени за фото и видеозаснемане на абитуриентски бал вижте ФОТОГРАФ ЗА АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ.

Цени за професионална фотосесия (без значение дали става въпрос за детска фотосесия, семейна фотосесия, бизнес фотосесия и индивидуална портретна фотосесия) вижте в ОФЕРТА ЗА ДЕТСКА, СЕМЕЙНА И ИНДИВИДУАЛНА ФОТОСЕСИЯ.

За сватбена фотография и видеозаснемане вижте съответно в СВАТБЕНА ФОТОГРАФИЯ и СВАТБЕНО КИНО. Нашите актуални цени на сватбените ни пакети може да откриете в СВАТБЕНИ ПАКЕТИ.

Харесваме репортажният стил на снимане. Основния приоритет в работата ни е да отразяваме нещата така, както са се случили, без да пропускаме важни за Вас моменти. Редуваме близки и далечни планове, акцентираме върху детайли и правим множество непринудени портрети на Вашите гости в естествената им среда (като дори често оставаме незабелязани). Предпочитаме да работим с наличната естествена светлина, с цел да запазим атмосферата на мястото, на което снимаме. Понякога, разбира се, когато ситуацията го изисква, си служим с допълнително осветление, но прибягваме до тях само в краен случай. Не се опитваме да манипулираме събитията и не се натрапваме излишно на Вас и гостите Ви. Това обаче не означава, че няма да сме наблизо, за да Ви помагаме и даваме насоки, когато имате нужда от нас. Разгледайте галерията със сватбен репортаж, за да се убедите в написаното по-горе.

Обработката на кадри е ключов елемент от стила на един фотограф и Ви моля да разберете, че това, което получавате като краен продукт отразява високите ни критерии за качество, творческа идентичност и постоянство. В желанието си да бъдем разпознаваеми и последователни в това което правим, не искаме кадрите ни да бъдат споделяни с публика, ако преди това са били редактирани от друг човек. Все пак в краен случай, е възможно да получите суровите файлове срещу допълнително заплащане.

Разполагаме със следната техника: Камери Nikon D810, Камера Nikon D750, Камера Nikon D700, Камера Nikon D7000, BMPCC, Sony a6300, Sony 28mm./f 2.0, Nikkor AF-S 28-70mm f/2.8 IF-ED, Nikkor AF-S 80-200mm f/2.8 G ED-IF VR, Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G, Tamron AF 17-50mm f/2.8, Nikon SB-700 ( 2 бр.) и още аксесоари като радиосинхронизатор, външни светкавици, гимбъли, микрофони, трипод, монопод и пр;.

Ние можем да ви изготвим индивидуален дизайн и да отпечатаме желаната от вас фотокнига, пълна със семейни или сватбени снимки. Фотокнигите варират в различни размери с различни корици и цветове, които може да видите ТУК.

В сватбените ни пакети понякога включваме изработка и печат на сватбена фотокнига безплатно или с голям процент отстъпка при поръчка на такава от страна на младоженците. Ако сте избрали пакет с включена фотокнига, тогава след като получите финалната селекция със сватбени снимки, ще имате възможността сами да изберете кои от тях да включим във фотокнигата. До 2 седмици след изпращане на подбраните снимки, ние ще подготвим дизайна на Вашата сватбена фотокнига, след което ще ви го изпратим за одобрение или корекция. Едва след като одобрите дизайна, ние ще пуснем фотокнигата за печат като срока за печат е до 10 работни дни. Повече за сватбените фотокниги, които предлагаме, може да видите ТУК.

Правата върху снимките и видеоматериалите, които получавате се регулират от чл. 42, ал. 2 (ЗАПСП): “(2) Ако не е уговорено друго, поръчващият има право да използва произведението без разрешение на автора за целта, за която то е било поръчано.”. С други думи, ако не сме се уговорили, че снимките и видеоматериалите ще послужат за комерсиална цел, то те трябва да бъдат използвани от Вас само за лични нужди, които включват: споделяне с приятели в социалните мрежи, отпечатване на фотоалбуми и фотокниги за спомен, принтиране за украса на дома ви и всякакви други некомерсиални дейности. Също така може да участвате в конкурси като изрично посочвате името на автора.

Авторското право върху снимките и видеоматериалите като авторско произведение принадлежат съответно на фотографа и видеооператора. Ако искате да използвате някои от кадрите с комерсиална цел, ще ви е необходимо писмено разрешение от нас. Моля, свържете се с нас, за да обсъдим въпроса на посочените КОНТАКТИ.

Датата е може би най-важното нещо за сватбения фотограф и видеооператор и затова капарото е изцяло обвързано с нея. Същото важи и за абитуриентските фотосесии. Поемането на ангажимент за конкретна дата неминуемо се отразява на това как ще планираме времето си спрямо този ден и на информацията, която ще даваме на други клиенти, които имат запитване за същата дата. Целта на капарото при сменена дата или отменен ангажимент е да послужи като обезщетение за възможни пропуснати ползи от страна на фотографа/видеооператора. Ако все пак успеем впоследствие да вземем друг ангажимент за същата дата, ще Ви върнем капарото.

Отговорът на този въпрос е НЕ. Получавате само тези снимки, които са попаднали в крайната селекция. Обикновено кадрите, които премахваме са такива, които:

1) нямат фокус или са размазани;
2) някой е мигнал или е бил хванат в неестествено състояние;
3) някой се е изпречил пред камерата в последния момент;
4) светкавицата ни не е светнала и т.н.

Бъдете спокойни 🙂  Ако все пак преценим, че даден кадър с “дефект” има нужния емоционален заряд и допринася за разказа на Вашата история, то той ще бъде включен във финалната селекция.

Обикновено от една средно статистическа сватба се получава между 3 и 4 часа суров материал. Още при селектирането и монтирането на сватбения филм обаче отпадат баналните сцени, подбирайки най-важните и запомнящи се и емоционално заредени моменти. Имайте ни доверие, че в зависимост от избраната от Вас предварително дължина на филма ( която варира от 45 минути до 120 минути ), ще получите сватбен филм и сватбен трейлър с много добре селектирано и монтирано съдържание.

Актуалните ни пакети за сватбено видеозаснемане вижте в ВИДЕОЗАСНЕМАНЕ НА СВАТБА.

Още при предварителните разговори с клиентите, уточняваме какво точно ще се снима, колко ще струва и какво е включено в крайната цена. Предаването на суровия видео материал никога не го включваме в крайната цена, ето защо, ако твърдо сте решили да си го поискате, ни кажете предварително, за да знаем каква оферта да Ви дадем.

Всички кадри, независимо дали става въпрос за сватбена, детска, семейна или абитуриентска фотография подлежат на базова обработка като тя включва корекция на контраст, бял баланс, шумоподтискане, сатурация, частични просветлявания, винетиране, по-специфично тониране на някои кадри. Отделно се селектират определени кадри за допълнителна обработка в черно-бяло, ретро и пр. При сватбените ни пакети те са 100-150 в зависимост от избрания пакет. Моля не очаквайте от нас да премахваме пъпки, бенки и всякакви други недостатъци по лицето и кожата на всички гости на всички снимки. Бихме направили това само на кадри по наша преценка, но смятаме, че това е главно работа на Вашия гримьор или козметик.

Имайте предвид, че нашата работа по Вашата снимки не свършва с последното щракане на фотоапарата. Дори напротив, едва тогава започва. Например обикновено отнема около 40 работни часа ( грубо 1 седмица ), за да прегледаме, селектираме и обработим кадрите от една сватба. По същия начин при пост-обработката на видеото, за да прегледаме заснетия материал, селектираме и монтираме най-подходящите сцени в един красив сватбен филм и сватбен трейлър.

Стилът ни на снимане е репортажен, което означава, че снимаме нещата, които виждаме и ги представяме по най-добрия възможен начин. Според нас, целта както на снимките, така и на филмите ( клиповете), които предаваме на своите клиенти, e да отразят емоциите и всички хубави моменти без изкуствен пози. Не се притеснявайте дали ще можете да гледате “моделски” в някакъв човек с фотоапарат, който вероятно виждате за втори път. Просто се отпуснете и бъдете себе си, това е най-добрата рецепта за красиви снимки.

Да, ние лично ще ви снимаме, ако ни изберете за свой фотограф или съответно видеооператор. Вярваме, че бихте ни избрали за фотограф или видеооператор за Вашата сватба, абитуриентски бал, фотосесия или кръщене, защото харесвате стилът ни на работа. По тази причина не бихме поели ангажимент, който не можем да изпълним лично. Ако все пак се разболеем тежко или се случи нещастие ще направим всичко по силите си, за да Ви съдействаме за намирането на наш колега, който би се справил успешно при подобни цени.

Броят на направените кадри зависи изцяло от продължителността на празника и нещата, които се случват. Работим с дигитална техника, при която няма консуматив за пестене, затова на практика снимаме колкото и каквото има да се снима. Фотографията не е дисциплина, която може да бъде разглеждана на килограм, но разбирам и клиентите, които все пак искат да знаят ориентировъчна бройка на кадрите. Например от едно сватбено тържество със всички ритуали, обикновено предаваме на младоженците около 1000 кадъра. При фотозаснемане на кръщене – числото варира около 100-150 кадъра, а при цялостното заснемане на абитуриентски бал – 350-400 кадъра.

Колкото е по-емоционална, шумна и весела обстановката, толкова повече снимаме, обработваме и съответно толкова повече кадри предаваме. В случай, че искате наистина да имате много кадри, препоръчвам да изберете опцията “заснемане на сватба от двама сватбени фотографи”.  Повече за нея вижте ТУК.

За сватбени тържества с повече от 130 гости и времетраене повече от десет часа, препоръчваме на младоженците да обмислят опцията за двама сватбени фотографи. Тя дава възможност за заснемане от различни гледни точки, за повече на брой кадри и за едно по-богато отразяване на сватбата като цяло. Също така при двама фотографи рискът от пропускане заснемането на някой важен момент свежда до минимум.

Повече за предлаганите от нас сватбени пакети вижте в СВАТБЕНИ ПАКЕТИ 2023.

Към момента правим фотосесиите само на открито, като в най-скоро време ще разполагаме и с удобно студио за целта. Мястото за фотосесия се обсъжда предварително, в зависимост дали е сватбена, детска, абитуриентска или индивидуална фотосесия и избираме най-подходящото място.В Пловдив например най-често снимаме в Стария град, Гребната база, Цар-Симеоновата градина и Капана.

Разгледайте галериите със снимки от различните видове фотосесии:

ДЕТСКА И СЕМЕЙНА ФОТОСЕСИЯ В ПЛОВДИВ,

АБИТУРИЕНТСКА ФОТОСЕСИЯ В ПЛОВДИВ,

ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОСЕСИЯ В ПЛОВДИВ,

СВАТБЕНИ ФОТОСЕСИИ

Независимо дали е сватбена, абитуриентска или детска фотосесия, моля донесете доброто си настроение. 🙂 На сватбените фотосесии може да присъстват вашите шафери и шаферки за повече емоция. Също така може подготвите най-различни аксесоари, например чадъри, табелки, букви и пр.

По време на детски фотосесии никога не е излишно да носите някоя любима играчка на детето си. Всякакъв тип интересни, цветни аксесоари, които бихте искали да се ползват по време на снимките, също са добре дошли като балони, сапунени мехури, водни пистолети, цветя, красиви диадеми и т.н.

Ако искате семейна фотосесия, а не само детски фотографии, ви препоръчваме цялото семейство да се облечете в еднакви дрехи или поне в един и същи цветови тон. Никога не идвайте на фотосесия с черни дрехи или дрехи с лого на известни марки.

За сватби: – 120 работни дни след датата на сватбата

За кръщенета – 15 работни дни след датата на кръщенето

За фотосесии – 15 работни дни след получаване на избраните от Вас кадри

За абитуриентски фотосесии – 20 работни дни след датата на заснемане

Отидете в страницата ни КОНТАКТИ и изберете как ще ви е най-удобно да се свържете с нас – обадете ни се по телефона или използвайте формата за запитвания. Ще ви отговорим възможно най-бързо.

Станете наши приятели и в FACEBOOK и Instagram.