You can enable/disable right clicking from Theme Options and customize this message too.
logo

На какво държим в сватбената фотография и видеозаснемане и какво избягваме

В тази статия бихме искали да ви запознаем с нашите предпочитания в ролята на сватбен фотограф и сватбен видеооператор относно това какви кадри искаме да правим по време на една сватба, също така кадри, които не искаме да правим, но са задължителни и кадри, които просто отказваме да правим.

Тук няма да говорим дали да снимаме църковния брак или не; или дали да снимаме кумската ръченица или не, защото ние с желание и отговорност заснемаме всички важни ритуали като граждански брак, венчавка в църквата, основните ритуали в ресторанта, които включват: начално приветствие, първи танц, хвърляне на жартиер и букет, разрязване на сватбената торта и кумска ръченица.

сватбената фотографиясватбената фотография

По-скоро в тази статия ще наблегнем на моментите, които обикновено младоженците пропускат в организирането или обратно – решават, че ще правят нещо, защото така са го правили на сватбата на техните родители или приятели, без да са се замислили въобще защо и дали го искат всъщност. Много се чудихме дали да напишем тази статия, тъй като част от нашите колеги снимат всичко, без значение дали има художествена стойност или не. Разбираме, че всяка двойка държи на различни неща и затова е хубаво да ги обсъждаме предварително, за да няма разочарования. И така, започваме…

Станете наши приятели и в FACEBOOK и Instagram.

сватбената фотография

Моменти, които на всяка цена държим да заснемем:

Това са художествени моменти, често силно емоционални и незабравими. Затова държим да ги снимаме с всички младоженци, които са ни избрали за техен сватбен фотограф или сватбен видеооператор. Също така тези моменти влизат задължително в портфолиото ни със сватбена фотография и видеозаснемане на сватба, както и намират място в сватбения трейлър ( Примерни сватбени трейлъри вижте ТУК )

  1. Подготовката на булката и младоженеца – Много модерно напоследък и има защо. Това е специално време, когато младоженците се подготвят (прическа, грим, обличане на рокля и костюм) и има възможност за направа на наистина красиви кадри. Важно е подготовката да протича в уютна и спокойна обстановка, без навалица от хора. Ето хубава статия със съвети за подготовката – Вижте ТУК. ( Снимки от подготовката )
  2. Детайлите от сватбата – Става въпрос за всички предмети и аксесоари, без които една сватба не може – букет, халки, чаши, бутониери и много други. Молим Ви предварително да ги подготвите на удобно за Вас и нас място, за да може да ги заснемем, без да Ви ангажираме допълнително. ( Снимки на детайли )
  3. Родителите на булката за първи път я виждат в сватбената й рокля – Изключително емоционален момент, който за съжаление често е изпуснат измежду многото други приготовления, които родителите имат задължението да свършат, както и гостите, които да посрещат.
  4. Моментът, когато младоженцеът вижда булката – Задължителен момент, наситен с много емоция! ( Снимки от сватбен репортаж )
  5. Бащата на булката я предава на младоженеца – Независимо дали това се случва на излизане от дома на булката или по време на изнесения ритуал, това е момент, който със сигурност нашия фото и видео екип ще чака да бъде запечатан.
  6. Сватбената фотосесия – Времето за сватбена фотосесия все повече се утвърждава като най-художествения момент в един сватбен ден. Дори да не сте съгласни с предното изречение, Ви молим да отделите около час време за тази фотосесия и няма да съжалявате. ( Снимки от сватбени фотосесии )
  7. Снимки със всички гости и една обща снимка – Не е кой знае колко емицонален или художествен момент, защото това обикновено са статични снимки тип „Гледай в обектива“, но пък добре заснети се превръщат с в прекрасен спомен от Вашата сватба за Вашите гости.

Моменти, които не желаем да снимаме, но често младоженците желаят именно това:

Това са моменти, които са били модерни до преди известно време, но вече се считат за не толкова важни, за сметка на други по-художествени моменти.

  • Взимането на кумовете, безкрайните наздравици и хора и бутането на врати – Кумовете са едни от най-важните хора на една сватба, ето защо на тях трябва да им се отдели достатъчно време. За съжаление това вече е остарял сценарий за начало на една сватба: забирането на кумовете, носенето на ракия, наздравици и хора в дома на кумовете, наздрави и хора пред дома на кумовете, наздравици и хора пред дома на булката, оттам отиване в дома на булката, бутането на врати, пълнене на обувки с пари…. Всички тези т.н. традиции вече напълно са изгубили своя смисъл в 21 век и не можем да проумеем защо все още толкова много млади хора държат те да се спазват. Въпреки нашето лично мнение по този въпроси, ние продължаваме да заснемаме тези моменти, защото макар и доста по-рядко, се получават кадри с добре уловена емоция и настроение.

Детайли сватбена фотография 2016-28Детайли сватбена фотография 2016-39

Моменти, които отказваме да снимаме:

Това обикновено са моменти сред тълпа от неорганизирани хора, когато действието е монотонно и повтарящо се.

  1. Закичването на всички гостите – Откровено избягваме да снимаме този момент. Естествено, ако преценим, че е подходящо, заснемаме закичването само на родителите и кумовете и евентуално шафери и шаферки. Оттам нататък лели, чичовци, етърви, баджанаци и всякакви други познати и непознати роднини, оставяме на спокойствие, докато ние търсим да уловим емоции в други сцени измежду хората.
  2. Наздравица с всички гости в ресторанта – Това е време, което ние отказваме да снимаме, поради редица причини.
  3. Всеки танц и всяко хоро в ресторанта – Важно е да ни разберете правилно. Разбира се, че ще имате кадри от най-различни танци, но няма да е непременно от всяка песен и всеки танц. Повярвайте ми няма фото и видео екип, който да снима постоянно без почивка, а и на снимките няма да си личи дали сте танцували на песен на Васил Найденов или Криско.

И не на последно място, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че сватбената фотография, както и видеозаснемането на сватба, не е като да отидеш на пазара да си накупиш кило домати, а е творческа дейност. Изкуство. Количеството отстъпва място на качеството. Дължината на филма отстъпва място на по-динамично монтиран сватбен филм. Затова ние винаги се стремим да улавяме емоцията и атмосферата, вместо да снимаме банални и еднакви снимки, които всички младоженци да получават, само че с различни лица.

Ние, Студио Танчеви, се занимаваме със сватбена фотография и видеозаснемане на сватби като предоставяме услугата сватбен фотограф и сватбено видеозаснемане на всички бъдещи младоженци, които търся фото и видео за тяхната сватба. Също така бихме поели ангажимент за сватбена фотография и видеозаснемане на сватба в Пловдив, София, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Плевен, Велико Търново, Карлово, Пещера, Ловеч, Смолян, Велинград, Девин, Панагюрище, Кърджали, Казанлък, Благоевград, Хасково, Русе, Варна и Сливен. Ако ви предстои сватба София, Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Шумен, Плевен, Варна, Велико Търново, Карлово, Смолян, Пещера, Ловеч, Благоевград, Хасково, Русе, Девин, Панагюрище, Велинград, Кърджали, Казанлък, и Сливен както разбира се и в Пловдив, не се колебайте да се свържете с нас и ние ще Ви отговорим с най-добрата оферта.

Comments are closed.