logo

НА КАКВО ДЪРЖИМ В СВАТБЕНАТА ФОТОГРАФИЯ И КАКВО ИЗБЯГВАМЕ

В тази статия бихме искали да ви запознаем с нашите предпочитания относно това какви снимки искаме да правим по време на една сватба, също така снимки, които не искаме да правим, но са задължителни и снимки, които просто отказваме да правим.

Тук няма да говорим дали да снимаме църковния брак или не; или дали да снимаме кумската ръченица или не, защото ние с желание и отговорност заснемаме всички важни ритуали като граждански брак, венчавка в църквата, основните ритуали в ресторанта, които включват: начално приветствие, първи танц, хвърляне на жартиер и букет, разрязване на сватбената торта и кумска ръченица.

По-скоро в тази статия ще наблегнем на моментите, които обикновенно младоженците пропускат в организирането или обратно – решават, че ще правят нещо, защото така са го правили на сватбата на техните родители или приятели, без да са се замислили въобще защо и дали го искат всъщност. Много се чудихме дали да напишем тази статия, тъй като част от нашите колеги снимат всичко, без значение дали е художествено обосновано или не. Разбираме, че всяка двойка държи на различни неща и затова е хбаво да ги обсъждаме предварително, за да няма разочарования. И така, започваме…

Ето за какво говоря:

Моменти, които на всяка цена държим да заснемем:

Това са художествени моменти, често силно емоционални и незабравими. Затова държим да ги заснемаме за всички младоженци, които са ни избрали за техни сватбени фотографи. Също така тези моменти влизат задължително в портфолиото на сватбения фотограф и видеооператор, както и в сватбения трейлър.

 1. Подготовката на булката и младоженеца – Много модерно напоследък и има защо. Това е специално време, когато младоженците се подготвят ( прическа, грим, обличане на рокля и костщм) и има възможност за направа на наистина красиви кадри. Важно е подготовката да протича в уютна и спокойна обстановка, без навалица от хора.

 2. Детайлите от сватбата – Става въпрос за всички предмети и атибути, без които една сватба не може – букет, халки, чаши, бутониери и мн ого други. Молим Ви предварително да ги подготвите на удобно за Вас и нас място, за да може да ги заснемем, без да Ви ангажираме допълнително.

 3. Родителите на булката за първи път я виждат в сватбената й рокля – Изключително емоционален момент, който за съжаление често е изпуснат измежду многото други приготовления, които родителите имат задължението да свършат, както и гостите, които посрещат.

 4. Моментът, когато младоженцеът вижда булката – Задължителен момент, наситен с много емоция!

 5. Бащата на булката я предава на младоженеца – Независимо дали това се случва на излзиане от дома на булката или по време на изнесения ритуал, това е момент, който със сигрност ние ще чакаме да бъде уловен.

 6. Сватбената фотосесия – Времето за сватбена фотосесия все повече се утвърждава като най-художествения момент в един сватбен ден. Дори да не сте съгласни с предното изречение, Ви молим да отделите около час време за тази фотосесия и няма да съжалявате.

 7. Снимки със всички гости и една обща снимка – Не е кой знае колко емионален или хдожествен момент, защото това обикновено са статични снимки „Гледай в обектива“, но пък добре заснети се превръщат с в прекрасен спомен от Вашата сватба за Вашите гости.

Моменти, които не желаем да снимаме, но често младоженците желаят именно това:

Това са моменти, които са били модерни до преди известно време, но вече се считат за не толкова важни, за сметка на други по-художествени моменти.

 1. Взимането на кумовете, безкрайните наздравици и хора и бутането на врати – Кумовете са едни от най-важните хора на една сватба, ето защо на тях трябва да им се отдели достатъчно време. За съжаление това вече е остарял сценарий за начало на една сватба: забиране на кумовете, носенето на ракия, наздравици и хора в дома на кумовете, наздрави и хора пред дома на кумовете, наздравици и хора пред дома на булката, оттам отиване в дома на булката, бутането на врати, пълненето на обувката с пари…. Всички тези т.н. традиции вече напълно са изгубили своя смисъл в 21 век и не можем да проумеем защо все още толкова много млади хора държат те да се спазват. Въпреки нашето лично мнение по този въпроси, ние продължаваме да заснемаме тези моменти, защото макар и доста по-рядко, се получават кадри с добре уловена емоция и настроение.

Моменти, които отказваме да снимаме:

Това обикновено са моменти сред тълпа от неорганизирани хора, когато действието е монотонно и повтарящо се.

 1. Закичването на всички гостите – Откровенно избягваме да снимаме този момент. Естествено, ако преценим, че е подходящо, заснемаме закичването само на родителите и кумовете и евентуално шафери и шаферки. Оттам нататък лели, чичовци, етърви, баджанаци и всякакви други познати и непознати роднини, оставяме на спокойствие, докато ние търсим да уловим емоции в други сцени измежду хората.

 2. Наздравица с всички гости в ресторанта – Това е време, което ние отказваме да снимаме, поради редица причини.

 3. Всеки танц и всяко хоро в ресторанта – Важно е да ни разберете правилно. Разбира се, че ще имате снимки от най-различни танци, но няма да е непременно от всяка песен и всеки танц. Повярвайте ми, на снимките няма да си личи дали сте танцували на песен на Васил Найденов или Криско.

И не на последно място, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че сватбената фотография, не е като да отидеш на пазара да си накупиш кило домати, а е творческа дейност, изкуство. Количеството отстъпва място на качеството. Затова ние винаги се стремим да улавяме емоцията и атмосферата, вместо да снимаме банални и еднакви снимки, които всички младоженци да получават, само че с различни лица.

Comments are closed.