logo

На какво държим в сватбената фотография и видеозаснемане и какво избягваме

20121333_745570265625832_6439430207022552445_oВ тази статия бихме искали да ви запознаем с нашите предпочитания относно това какви кадри искаме да правим по време на една сватба, също така кадри, които не искаме да правим, но са задължителни и кадри, които просто отказваме да правим.

Тук няма да говорим дали да снимаме църковния брак или не; или дали да снимаме кумската ръченица или не, защото ние с желание и отговорност заснемаме всички важни ритуали като граждански брак, венчавка в църквата, основните ритуали в ресторанта, които включват: начално приветствие, първи танц, хвърляне на жартиер и букет, разрязване на сватбената торта и кумска ръченица.

По-скоро в тази статия ще наблегнем на моментите, които обикновенно младоженците пропускат в организирането или обратно – решават, че ще правят нещо, защото така са го правили на сватбата на техните родители или приятели, без да са се замислили въобще защо и дали го искат всъщност. Много се чудихме дали да напишем тази статия, тъй като част от нашите колеги снимат всичко, без значение дали е художествено обосновано или не. Разбираме, че всяка двойка държи на различни неща и затова е хбаво да ги обсъждаме предварително, за да няма разочарования. И така, започваме…

Ето за какво говоря:

 

Моменти, които на всяка цена държим да заснемем:

Това са художествени моменти, често силно емоционални и незабравими. Затова държим да ги заснемаме за всички младоженци, които са ни избрали за техен сватбен фотограф или сватбен видеооператор. Също така тези моменти влизат задължително в портфолиото на сватбения фотограф и видеооператор, както и в сватбения трейлър ( Примерни сватбени трейлъри вижте ТУК )

 1. Подготовката на булката и младоженеца – Много модерно напоследък и има защо. Това е специално време, когато младоженците се подготвят (прическа, грим, обличане на рокля и костюм) и има възможност за направа на наистина красиви кадри. Важно е подготовката да протича в уютна и спокойна обстановка, без навалица от хора. ( Снимки от подготовката )
 2. Детайлите от сватбата – Става въпрос за всички предмети и атибути, без които една сватба не може – букет, халки, чаши, бутониери и мн ого други. Молим Ви предварително да ги подготвите на удобно за Вас и нас място, за да може да ги заснемем, без да Ви ангажираме допълнително. ( Снимки на детайли )
 3. Родителите на булката за първи път я виждат в сватбената й рокля – Изключително емоционален момент, който за съжаление често е изпуснат измежду многото други приготовления, които родителите имат задължението да свършат, както и гостите, които посрещат.
 4. Моментът, когато младоженцеът вижда булката – Задължителен момент, наситен с много емоция! ( Снимки от сватбен репортаж )
 5. Бащата на булката я предава на младоженеца – Независимо дали това се случва на излзиане от дома на булката или по време на изнесения ритуал, това е момент, който със сигрност ние ще чакаме да бъде уловен.
 6. Сватбената фотосесия – Времето за сватбена фотосесия все повече се утвърждава като най-художествения момент в един сватбен ден. Дори да не сте съгласни с предното изречение, Ви молим да отделите около час време за тази фотосесия и няма да съжалявате. ( Снимки от сватбени фотосесии )
 7. Снимки със всички гости и една обща снимка – Не е кой знае колко емионален или хдожествен момент, защото това обикновено са статични снимки „Гледай в обектива“, но пък добре заснети се превръщат с в прекрасен спомен от Вашата сватба за Вашите гости.

Детайли сватбена фотография 2016-39 Детайли сватбена фотография 2016-24 Детайли сватбена фотография 2016-28

Моменти, които не желаем да снимаме, но често младоженците желаят именно това:

Това са моменти, които са били модерни до преди известно време, но вече се считат за не толкова важни, за сметка на други по-художествени моменти.

 • Взимането на кумовете, безкрайните наздравици и хора и бутането на врати – Кумовете са едни от най-важните хора на една сватба, ето защо на тях трябва да им се отдели достатъчно време. За съжаление това вече е остарял сценарий за начало на една сватба: забиране на кумовете, носенето на ракия, наздравици и хора в дома на кумовете, наздрави и хора пред дома на кумовете, наздравици и хора пред дома на булката, оттам отиване в дома на булката, бутането на врати, пълненето на обувката с пари…. Всички тези т.н. традиции вече напълно са изгубили своя смисъл в 21 век и не можем да проумеем защо все още толкова много млади хора държат те да се спазват. Въпреки нашето лично мнение по този въпроси, ние продължаваме да заснемаме тези моменти, защото макар и доста по-рядко, се получават кадри с добре уловена емоция и настроение.

 Сватбена фотокнига 2016-8Сватбена фотокнига, сватбен фотограф, Пловдив, Панагюрище 2016-3-5

 

сватбен фотограф Пловдив София Бургас 2016 сватбен репортаж 228Моменти, които отказваме да снимаме:

Това обикновено са моменти сред тълпа от неорганизирани хора, когато действието е монотонно и повтарящо се.

 1. Закичването на всички гостите – Откровенно избягваме да снимаме този момент. Естествено, ако преценим, че е подходящо, заснемаме закичването само на родителите и кумовете и евентуално шафери и шаферки. Оттам нататък лели, чичовци, етърви, баджанаци и всякакви други познати и непознати роднини, оставяме на спокойствие, докато ние търсим да уловим емоции в други сцени измежду хората.
 2. Наздравица с всички гости в ресторанта – Това е време, което ние отказваме да снимаме, поради редица причини.
 3. Всеки танц и всяко хоро в ресторанта – Важно е да ни разберете правилно. Разбира се, че ще имате снимки от най-различни танци, но няма да е непременно от всяка песен и всеки танц. Повярвайте ми, на снимките няма да си личи дали сте танцували на песен на Васил Найденов или Криско.

И не на последно място, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, че сватбената фотография, както и видеозаснемането на сватба, не е като да отидеш на пазара да си накупиш кило домати, а е творческа дейност, изкуство. Количеството отстъпва място на качеството. Дължината на филма отстъпва място на по-динамично монтиран сватбен филм. Затова ние винаги се стремим да улавяме емоцията и атмосферата, вместо да снимаме банални и еднакви снимки, които всички младоженци да получават, само че с различни лица.

Станете наши приятели и в FACEBOOK.

Comments are closed.